article image

ROZDÍL MEZI PRÁŠKOVOU A MOKROU BARVOU

Hlavním rozdílem mezi barvami je především použitelnost mokrého lakování pro všechny typy povrchů, oproti tomu práškové lakování je určeno pouze pro kovové předměty, které jsou vodivé.

Řešení na míru

Prášková barva se nanáší elektrostaticky na kovový předmět. Výhoda práškové barvy je bezesporu v jednodušší aplikaci oproti mokrému lakování. U práškové barvy je nutné vytvrzení ve vypalovací peci při teplotě 160 až 200 ˚C, kde dochází k vytvrzení a slití v jednolitou vrstvu.

Další výhody práškové barvy jsou jednoduché docílení rovnoměrného nánosu barvy a šetrnost vůči životnímu prostředí. Mokré lakování je pro obsluhu komplikovanější proces, ale má řadu výhod a mezi ně patří především vyhověním extrémním nárokům na vzhled. I kovové výrobky, které jsou lakovány mokrou cestou, mohou být nalakovány ve výrazně vyšší pohledové kvalitě oproti práškové metodě. Velice drobné detaily nejsou s mokrým lakováním překážkou.

Standardní mokré barvy se nemusí vypalovat, stačí je nechat uschnout při pokojové teplotě.  Další výhodou je možnost přechodů barev, více odstínů do sebe, stínování a podobně.  Kapitola sama o sobě je airbrush. Mokrý proces má i své proti a to je vyšší obtížnost nanášení, nejběžnější chyby stékání barvy, nerovnoměrná vrstva.

Jakému lakování dáváte přednost u kovových výrobku?


BOSCH